Over onze gemeente

 

Onze gemeente behoort tot het kerkverband: de Gereformeerde Gemeenten. In ons land zijn ruim 150 gemeenten aangesloten bij dit kerkverband.

De Gereformeerde Gemeenten vormen een protestants kerkverband. Het heet gereformeerd, omdat de mensen binnen dit kerkverband willen gaan in het spoor van de Reformatie (de kerkhervorming) in de zestiende eeuw.

Hoe is onze gemeente ontstaan? Begin 20e eeuw was er in Amsterdam-Noord nog maar weinig bebouwing. Een aantal inwoners van Amsterdam-Noord, boeren uit de polder tussen Amsterdam en Zaandam en inwoners van Oostzaan, voelden kerkelijke verbondenheid met de Gereformeerde Gemeenten. De grote overtocht over het IJ naar Amsterdam-Centrum vormde echter een bezwaar. Daarom werd begin jaren ’30 een kleine kerkelijke gemeente gevormd in Amsterdam-Noord. Op 23 oktober 1935 werd de gemeente officieel gemaakt (geïnstitutioneerd) als Gereformeerde Gemeente Amsterdam-Noord. Pas in 1951 kon een eigen kerkgebouw in gebruik worden genomen, aan de Melkweg 16. De kerk telde ongeveer 200 zitplaatsen.

In 1979 werd een nieuw verenigingsgebouw met consistorie achter de kerk gebouwd. In maart 1980 werd dit in gebruik genomen. Hier is ruimte voor allerlei activiteiten.

Zie hier voor meer informatie over het kerkorgel.

Sinds in 1994 de Gereformeerde Gemeente Amsterdam-Centrum is opgeheven, heet onze gemeente Gereformeerde Gemeente Amsterdam.

Sinds 2012 is de Gereformeerde Gemeente van Zaandam samengegaan met de gemeente van Amsterdam.